16.október –Svetový deň výživy
Aj tento rok sme pripravili v rámci Svetového dňa výživy prezentáciu o zdravej výžive v spolupráci s firmou Bonduelle a pripravili deťom obed plný zdravých a chutných ingrediencií : polievku z hokkaidó tekvice so slnečnicovými semienkami , lahôdkovú roládu s hráškovým pyré, opekané zemiaky a dusenú zeleninu.
Prezentácie sa zúčastnili deti 1.a 2. ročníka základnej školy.
Recepty
Polievka z tekvice hokkaido:
Tekvicu očistíme a nakrájame. Na oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú tekvicu, soľ, podusíme, zalejeme vodou a pridáme očistené na kocky pokrájané zemiaky. Rozvaríme a varíme 25 minút. Rozmixujeme, pridáme mlieko, ochutíme prelisovaným cesnakom, korením a smotanou. Zjemníme maslom a varíme ešte 20 minút. Pridáme očistenú, posekanú, umytú bazalku. Podávame s opraženými semienkami alebo s krutónmi.
Lahôdková roláda z kuracieho mäsa:
Hydinové mäso umyjeme, osušíme, vyklepeme na plátky, ktoré potrieme ajvarom, očisteným prelisovaným cesnakom, osolíme, posypeme bielym korením a umytou, posekanou petržlenovou vňaťou. Zeler očistíme, umyjeme, postrúhame na hrubo, jablká ošúpeme a pokrájame na drobno, rovnako aj sušené slivky. Touto zmesou naplníme plátky, ktoré zvinieme, previažeme niťou, sprudka opečieme na oleji, podlejeme troškou vody a pečieme 20 až 25 minút pri teplote 200°C. Počas pečenia obraciame. Upečené rolády vyberieme, zbavíme nití a pokrájame. Výpek zahustíme kukuričným škrobom a smotanou. Povaríme 20 minút.
Hráškové pyré:
Hrášok dáme variť do vriacej osolenej vody a povaríme 3 minúty. Polovicu hrášku rozmixujeme s maslom a mliekom. Druhú polovicu hrášku pridáme k rozmixovanej zmesi a premiešame. Podávame ako zeleninovú prílohu k rôznym druhom mäsa a rýb s polovičnou porciou zemiakov upravených na rôzny spôsob.
Opekané zemiačky:
Očistené, umyté zemiaky pokrájame a v osolenej vode uvaríme do polomäkka, scedíme vodu a dáme do vymasteného pekáča, posypeme rascou, polejeme olejom a opečieme do ružova.
Dusená zelenina:
Zeleninu očistíme a uvaríme do polomäkka /druh zeleniny môžeme vybrať podľa chuti/ a nakrájame na hranolčeky alebo na tenké rezance. Pokrájanú zeleninu podusíme na oleji, pridáme očistený prelisovaný cesnak, dochutíme soľou.