Bonduelle
Svetový deň výživy sa oslavuje každoročne 16. októbra už od roku 1981. Oslavuje sa na základe rozhodnutia konferencie OSN: je to výročný deň, keď bola v roku 1945 založená Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
V znamení výživy a zdravia sme v školskej jedálni pripravili prezentáciu a ochutnávku zdravého jedla a výživy vrátane receptov na zdravé pokrmy. Deti si vypočuli krátku prednášku o zdravej výžive, zdravom životnom štýle ktorú im pripravila firma Bonduelle. Deti nám za to nakreslili obrázky so zdravou stravou.
Aby aj rodičia mali predstavu o tom, čo sme tento deň uvarili, pripravili sme pre nich ukážky z našej práce. Môžu si prečítať aj recept a postup na výrobu nátierok a zdravého šalátu. Dúfame že niektoré recepty oslovia aj rodičov a skúsia si ich pripraviť aj doma.
Šalát zelerový s jablkami a mrkvou
Zeler očistíme a dáme uvariť do mäkka. Potom ho nakrájame na rezančeky, pridáme najemno pokrájanú cibuľu, olej, premiešame a pridáme nálev z vody, cukru, octu, soli a necháme postáť. Nakoniec pridáme postrúhané jablká a mrkvu. Ako dochutenie môžeme pridať sušené ovocie /hrozienka, brusnice a pod./
Nátierka fazuľová s jogurtom
Prebratú fazuľu uvaríme do mäkka (alebo použijeme fazuľu sterilizovanú) . Rozmixujeme ju a pridáme do vymiešaného masla s jogurtom. Dochutíme soľou, prelisovaným cesnakom a dobre vyšľaháme.
Nátierka cícerová s jogurtom
Prebratý cícer uvaríme do mäkka (alebo použijeme cícer sterilizovaný) Rozmixujeme ho a pridáme do vymiešaného masla s jogurtom. Dochutíme soľou, najemno pokrájanou cibuľkou a dobre vyšľaháme.