Recepty

Nové materiálno- spotrebné normy priniesli nové receptúry do nášho stravovania.  Zdravá výživa je prioritou aj v našej školskej jedálni a preto aj my sme začali zavádzať tieto nové jedlá. Aby aj rodičia mali predstavu o tom aké jedlá varíme   pre ich deti, pripravili sme pre nich ukážky z našej práce. Môžu si prečítať aj recept a postup výroby obeda. Dúfame že niektoré recepty oslovia aj rodičov a skúsia si ich pripraviť aj doma.

 

Bravčové stehno špikované zeleninou, kuskus, zeleninová obloha

Technologický postup :
Bravčové stehno umyjeme vcelku pod tečúcou vodou, osušíme, nakrájame na kusy s hmotnosťou  l až 1,5  kg, ktoré vyplníme umytou, očistenou a na hrubšie rezance nakrájanou koreňovou zeleninou. Mäso opečieme na časti oleja z každej strany. Na zvyšnom oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme opečené mäso, soľ, mleté čierne korenie, podlejeme vriacou vodou a dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, necháme vychladnúť,  pokrájame na porcie. Šťavu necháme odpariť, pridáme nasucho opraženú múku, rozriedime vodou, zjemníme maslom a 20 minút povaríme.
Príloha: kuskus


Kuskus
Technologický postup :
Vodu so soľou, ochucovadlom, privedieme do varu, vsypeme kuskus, premiešame a povaríme len do zovretia. Prikryjeme pokrievkou a asi 7 - 10 minút necháme stáť. Potom premiešame vidličkou, pomastíme maslom a premiešame. Pred podávaním dochutíme bylinkovou zmesou.


Zeleninová obloha: - hrášok, kukurica, kapusta hlávková
Technologický postup :

Sterilizovaný hrášok a kukuricu scedíme z nálevu. Kapustu očistíme, postrúhame a dochutíme soľou, cukrom a octom.

 

 

Losos na tatranský spôsob

 

Technologický postup :
Mäso z lososa umyjeme, osušíme, nakrájame na porcie, osolíme, poprášime múkou zmiešanou s rybacím korením,  poukladáme na vymastený pekáč a polejeme tukom. Pečieme v rúre do červena. Polejeme smotanou, povrch posypeme na rezance pokrájanou šunkou, umytým posekaným kôprom, prelejeme maslom a zapečieme 20 minút. Pridáme  citrónovú šťavu.
Príloha: varené zemiaky, rôzne zeleninové šaláty.


Zemiaková kaša  
Technologický postup :
Očistené, umyté, pokrájané zemiaky dáme variť do vriacej osolenej vody. Po uvarení scedíme a vyšľaháme s horúcim mliekom a maslom. Dochutíme soľou.


Šalát z čínskej kapusty s kukuricou
Technologický postup :
Očistenú umytú kapustu pokrájame na rezance, osolíme, necháme odstáť. Potom pridáme kukuricu, zalejeme nálevom z vody, cukru a octu. Pridáme olej a premiešame.

 

 

 

Paella s kuracím mäsom

Technologický postup :
Kuracie vykostené stehná umyjeme, osušíme, nakrájame na rezance, osolíme, prudko opečieme na oleji a udusíme do mäkka. Šafranovú ryžu dáme do panvice, zalejeme 2/3 horúcej vody a za stáleho miešania varíme cca 20 minút do polo mäkka. Počas varenia postupne pridávame zvyšnú horúcu vodu. Konzistencia ryže musí byť kašovitá nie sypká. K polo mäkkej ryže  pridáme očistené, umyté, nakrájané čerstvé rajčiaky, kukuricu a necháme ešte 20 minút dodusiť. Porcie podávame tak, že mäso servírujeme do stredu ryže.
Príloha: zeleninové oblohy alebo šaláty.


Šalát jablkový s orechmi                   
Technologický postup :

Umyté jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a postrúhame. Pridáme umyté hrozienka, posekané orechy, citrónovú šťavu a cukor. Zľahka premiešame a necháme postáť.

 

 

 

Špenátové halušky so syrovou omáčkou

 

Technologický postup :
Múku preosejeme, pridáme vajcia a vodu. Vypracujeme redšie cesto. Na časti oleja speníme očistenú, nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme špenát, dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, zapracujeme do cesta, ktoré pretláčame do slanej, vriacej vody. Uvarené špenátové halušky scedíme, prepláchneme vodou a pomastíme zvyšnou časťou oleja. Pri podávaní každú porciu polievame syrovou omáčkou.
Syrová omáčka: na oleji opražíme hladkú  múku, zalejeme mliekom a smotanou, pridáme
mäkký syr /môže byť aj plesňový/ a miešame kým sa syr neroztopí. Dochutíme prelisovaným cesnakom, ochucovadlom a varíme ešte 20 minút.

 

 

 

Plnené tortellini strukovinou s rajčinovou omáčkou

Technologický postup :
Tortellini plnené strukovinou uvaríme vo vriacej osolenej vode. Po uvarení vyberieme, necháme odtiecť z vody, premastíme čiastkou olivového oleja. Na zvyšnom olivovom oleji udusíme olúpané, nakrájané rajčiaky, podlejeme šťavou z rajčiakov, dochutíme soľou, bazalkou a na zjemnenie cukrom. Necháme cca 3 minúty variť. Pri výdaji tortellini prelejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom.